Veiligheid en RC Helikopters Regels / Tips

Bij deze een aantal Veiligheidsregels / tips voor het vliegen met RC Helikopters.

Wat is dat toch met draaiende BLADEN…Grasmaaiers zijn gevaarlijk...Cirkel maaiers zijn gevaarlijk...Helikopter modellen zijn gevaarlijk.

Ze kunnen allemaal veilig gebruikt worden als je de gevaren begrijpt en ze met het respect behandeld wat ze verdienen.

Zware bladen komen harder aan...

• Een grasmaaier maait gras en onkruid...Een cirkel maaier maait onkruid en jonge boompjes.
• Hoe meer massa / gewicht een blad heeft, hoe meer schade het aan kan richten.
• Grote helikopters hebben zwaardere bladen en zullen aanzienlijk meer schade aanrichten dan kleine helikopters.

Maar … Zelfs een kleine 250 size helikopter kan dodelijk zijn of ernstige schade aanbrengen aan piloot of omstanders.

Het rad stopt altijd bij jou, de piloot…Je kan de producent de schuld geven...Je kan de eigenaar van de hond de schuld geven...Je kan het “stomme” kind de schuld geven...Je kan de nieuws reporter of Journalist de schuld geven.

Als jouw helikoper iemand of iets beschadigd, is het jouw fout...En…Jij bent zeer waarschijnlijk de persoon die het meest beschadigd raakt.

Ken de Risico’s

Gebruik je gezonde verstand en volg de basis veiligheidsregels die hieronder vermeld worden:

Top 10 Veiligheidsregels voor tijdens het bouwen en instellen van je heli.

Top 10 Veiligheidsregels voor het vliegen.

Top 10 Veiligheidsregels voor tijdens het bouwen en instellen van je heli

1. Isoleer altijd (Bijv. Met krimpkous of tape) een LIPO draad als je aan de andere draad soldeert om kortsluiting te voorkomen, knip ook nooit beide draden tegelijkertijd door met een schaar.

2. Kijk goed na of je zender aan staat, het juiste model is geselecteerd, en de throttle-hold schakelaar aan staat als je spanning op de ontvanger van je heli zet.

3. Programmeer je ESC met een “Soft Start” om jezelf wat meer tijd te verschaffen als je per ongeluk toch aan de gas knuppel zit.

4. Laat de motor draden los of maak ze los als je de cyclic servos, gyro of staart servo gaat afstellen.
Haal de hoofdbladen eraf als je de motor de eerste keer optoert. Controleer de juiste bewegingen van alle stuurfuncties van je heli. Zoek de hulp van een ervaren RC heli piloot als je het even niet zeker weet.

5. Bind je heli nooit vast om de werking ervan te testen.

6. Gebruik kabelhoes, rubber, of iets soortgelijks om je kabels te beschermen tegen doorschuren en kortsluiten op scherpe randen van je frame.

7. Verbind nooit een lipo draad met een geleidend framedeel ( bijv. carbon) zonder gebruik te maken van een juiste weerstand of iets soortgelijks.

8. Gebruik kwaliteits onderdelen en besteed aandacht aan de juiste plaatsing van deze onderdelen om een zo goed mogelijke en storingsvrije werking te garanderen. Gebruik Zenders / Ontvangers die ontworpen zijn om optimaal om te springen met storingen en afscherming. Plaats de onderdelen waar veel stroom doorgaat en dus ruis veroorzaken (Aandrijf lipo, ESC, en motor) zo ver mogelijk uit de buurt van onderdelen die gevoelig zijn voor deze ruis (Antenne, gyro, gyro controller, en ontvanger).

9. Gebruik altijd borgmiddel (locktite) op alle metaal / metaal schroefverbindingen, en CA lijm op metaal / Kunststof schroefverbindingen.

10. Houd je heli nooit in je handen vast, op geen enkele manier, terwijl hij op toeren is of komt (om bijv. bladspoor te controleren).

Top 10 Veiligheidsregels voor het vliegen

1. Kijk goed na of je zender aan staat, het juiste model is geselecteerd in je zender, en de throttle-hold schakelaar aan staat als je de heli aanzet.

2. Voer altijd een bereik test uit van je zendapparatuur bij een nieuwe heli of een gerepareerde heli na een crash.

3. Voer altijd een pre-flight inspectie uit op de helikopter en onderhoud hem nauwkeurig en goed.

4. Blijf altijd minstens 6 meter van je draaiende heli verwijderd (9 meter voor een Turbine heli).

• Dit sluit ook binnen vliegen uit tenzij je het in een erg grote en daardoor geschikte ruimte doet. Dit sluit dus zeker het onder je heli kruipen om de spanning of motor af te zetten uit. Dit sluit ook het werpen of aanraken van een draaiende heli uit.

5. Vlieg altijd binnen je eigen kunnen / niveau en oefen en train nieuwe dingen op een PC simulator tot je 100% comfortabel bent met het gene wat je doet.

6. Vlieg nooit alleen en zorg dat je een spotter naast je hebt staan tijdens het vliegen die de omgeving goed in de gaten houd, jij hebt je blik op je heli gericht als het goed is. Deze tweede persoon is eigenlijk noodzakelijk, als je in het slechtste geval zelf niet in staat bent om de alarmdienst te bellen.

7. Je moet altijd exact weten waar alle toeschouwers, voorbijgangers of dieren zijn, en vlieg nooit op een plaats waar je binnen een straal van 20 meter plotseling dieren of mensen te voorschijn kunnen komen. (land je heli zo spoedig mogelijk indien nodig). Ook hier heeft de spotter een belangrijke taak.

8. Vlieg nooit over wegen, in de buurt van hoogspanningskabels, over je hoofd, achter je of over water tenzij je er drijvers onder hebt gezet.

9. Weet hoe de motor te stoppen in een noodgeval (Throttle Hold bij Electro, choke bij een Benzine heli, de brandstofslang eraf trekken bij Nitro).

10. Zorg dat je altijd de beschikking hebt over een EHBO verband doos, een telefoon, en eventueel een CO2 brandblusser voor Turbine heli’s.

Opsomming

• RC helikopters zijn potentieel gevaarlijk en moeten met het nodige respect behandeld worden. Het risico kan zeer klein gehouden worden door je gezonde verstand te gebruiken en wat standaard veiligheidsregels te volgen.
 
 
Voor het modelvliegen zijn er 4 verschillende stickmode's , het meest gebruikte voor helikopters is stickmode 2. In de meeste zenders kan zelf worden gekozen met welke knuppel een bepaalde functie wordt bediend. In principe zou het mogelijk zijn om met elke stickmode helikopter en/of vliegtuig te leren vliegen, maar dat blijkt in de praktijk niet altijd het geval te zijn. Het is dus gewoon een kwestie van welke stickmode je vanaf het begin aanleert. Hieronder de voorbeelden van de verschillende stickmode's.
 
De 4 Stickmode's
 
Stickmode 1   Stickmode 2
 
Stickmode 3   Stickmode 4
 

Een is zowel het duurste in aanschaf als ook in onderhoud.
Een heli is, ten opzichte van een vliegtuig, vrij duur en je hebt ook nog een uitgebreidere zender nodig om het te kunnen vliegen. Daarnaast is een goede simulator eigenlijk bijna verplicht om een goede start te kunnen maken, wat natuurlijk weer extra kosten met zich mee brengt. Vanwege de complexiteit van het vliegen moet je ook rekening houden met de kosten van een eventuele crash. Als je de kosten van een crash niet kunt veroorloven moet je er niet aan beginnen.

 

Beginners info.
Als je interesse uitgaat naar helikopters.

Het vliegen met radiobestuurde modelhelikopters is een opwindende en uitdagende tak van modelvliegsport. Modelhelikopters hebben gemiddeld genomen een magische aantrekkingskracht op mensen. Het vliegen ermee vergt een combinatie van een groot aantal interesses, disciplines en vaardigheden, zoals aerodynamica, elektronica, mechanica en materiaalkennis. Er zullen nieuwe vaardigheden aangeleerd moeten worden nog voordat je kan beginnen met het leren vliegen met een helikopter. Deze hobby is constant onderhevig aan veranderingen omdat steeds nieuwe technologieën worden ontwikkeld. Een nieuwe modelvlieger kan soms gefrustreerd raken maar zeker nooit uitgekeken op deze tak van sport. Als aankomend helivlieger moet je je wel beseffen dat een radiobestuurde modelhelikopter geen stukje speelgoed is. Het is een echte helikopter die vliegt en werkt volgens de zelfde principes als de normale helikopter met als enig verschil de afmetingen en het gewicht. De snelheid waarmee de rotorbladen ronddraaien is gemiddeld 300 km/h wat een modelhelikopter tot een dodelijk wapen maakt bij onbezonnen gedrag. Toch vliegen... probeer eens een vliegsimulator. Er zijn er vele van goedkoop tot prijzig maar het heeft zo zijn voordelen. Zo zijn er FMS, Aerofly en vele anderen. Tevens bestaat de mogelijkheid om eens bij een modelvliegclub te kijken. Bij een vliegclub bestaat veelal de mogelijkheid van het nemen van les en dat er een koppeling gemaakt wordt d.m.v. een kabel  tussen de zender van de beginnend modelvlieger en de leraar. Deze koppeling geeft de leraar de mogelijkheid in te kunnen grijpen als het mis dreigt te gaan. TIP: Voordat je als aankomend vlieger ook maar iets gaat kopen dat met deze hobby te maken heeft, moet je jezelf de vraag stellen... "is dit een hobby die ik zomaar eens een tijdje wil proberen,
 of verwacht ik er meerdere jaren mee bezig te zijn". Als het de bedoeling is om er meerdere jaren mee bezig te gaan kan het wellicht een betere optie zijn om wat duurdere uitrusting aan te schaffen zodat je er ook in de toekomst wanneer je je brevet heb gehaald nog vele jaren plezier van kan hebben. TIP: Wees vooral voorzichtig met het aanschaffen van een 2e hands uitrusting door gebrek aan ervaring weet je niet wat je koopt, wil je dit toch neem dan een ter zake kundig persoon mee die de koopwaar goed kan beoordelen. TIP: Het vliegen boven straatstenen raad ik sterk af vanwege het binnenzuigen van stof en gruis. Dit zal een versnelde slijtageslag teweeg brengen en verouderd de motor met rasse schrede. Om een modelhelikopter gecontroleerd te kunnen besturen dienen alle zintuigen op scherp te staan: razendsnelle interpretatie van de visuele waarnemingen en de juiste stuurcommando's om het gewenste stuurgedrag te verkrijgen. Modelhelikoptervliegen vergt een zeer hoge mate van concentratie. Na een vlucht ben je "leeg", en juist dit gevoel is de ultieme vorm van ontspanning. Je hebt gewoonweg tijdens een vlucht geen moment om aan iets anders te denken. Het leren vliegen met een modelheli vraagt om doorzettingsvermogen, goed materiaal en vooral mensen die bereid zijn je bij te staan met hun ervaringen.


Een kleine inleiding in de Model-Helikoptertechniek.

Als je voor het eerst in contact komt met de modelbouw sport en specifiek het helikopter vliegen, komen er veel begrippen en functies op je af. Om deze begrippen te verduidelijken hier een kleine uitleg. Voor beginnende helipiloten is het raadzaam zich goed te laten adviseren door de expert. De nu volgende begrippen beschrijven de stuurfuncties van een helikopter.

PITCH


Pitch verandert de instelhoek van de hoofdrotorbladen. Hiermee wordt de verticale (stijgen, dalen) richting van de helikopter gestuurd. Het aansturen gebeurd met de stuurknuppel waarmee ook het gas gestuurd wordt. Omdat beide functies (gas en pitch) met dezelfde knuppel gestuurd worden wordt er in een beschrijving meestal over de pitch knuppel gesproken. Pitch wordt met een niet neutraliserende knuppel gestuurd, die vanuit het midden naar voren en naar achteren bewogen wordt.

GAS

Hiermee wordt de carburateur van de verbrandingsmotor aangestuurd om het vermogen, resp. het toerental van de motor en daarmee van de hoofdrotor in te stellen. Bij elektro-heli's wordt hiermee een toerenregelaar resp. snelheidsregelaar aangestuurd. De piloot moet zelf beslissen of hij volgas wil hebben met de knuppel naar voren of naar achteren. Dit is meestal afhankelijk hoe de leraar van de beginner het gewend is. Gas wordt met een niet neutraliserende knuppel gestuurd, die vanuit het midden naar voren en naar achteren bewogen wordt. Ook heeft deze knuppel een zogenaamde ratelveer.

Heckrotor (Richtingroer)


Met de hekrotor wordt de heli om de hoog-as gestuurd. De neus van het model gaat dan naar links of naar rechts. De hekrotor wordt met een zelf neutraliserende knuppel gestuurd, die vanuit het midden naar links en naar rechts bewogen wordt.

Autopiloot (Gyro)

De autopiloot wordt tussen de hekrotor-servo en de ontvanger aangesloten. De servo-stekker wordt op de contra stekker van de autopiloot aangesloten en de autopilootstekker op ontvanger uitgang nr.4. De autopiloot stabiliseert de draaibeweging van de helikopter om de hoog-as en vereenvoudigt zo het sturen.

Nick (Hoogteroer)


Met deze functie kan de helikopter resp. de hoofdrotor-oppervlakte naar voren of naar achteren geneigd (voorover, achterover) worden. De helikopter zal dan in deze richting vliegen. De nick servo stuurt de tuimelschijf aan en die brengt de beweging weer op de hoofdrotor over. Nicken wordt met een zelf neutraliserende knuppel gestuurd, die vanuit het midden naar voren en naar achteren bewogen wordt.

Rollen (Rolroer)


Hiermee kan de hoofdrotor naar links en naar rechts neigen. Hierdoor vliegt de helikopter dwars naar links of rechts. De rol servo stuurt eveneens de tuimelschijf aan. Rollen wordt met een zelf neutraliserende stuurknuppel gestuurd die vanuit het midden naar voren en naar achteren bewogen wordt.

Autorotatie
 
 
Setup Guide ( Futaba GY401 )
Algemeen

Aan een modelbouw helikopter mag uiteraard geen gyro ontbreken. De echte liefhebber is het dan ook vast met me eens dat de Futaba GY401 niet alleen een populaire, maar ook een uitstekende gyro is. Het mag duidelijk zijn dat dit één van de beste gyro is die je op dit moment op de markt kunt vinden. In de handleiding staat alles duidelijk beschreven. Toch zorgt deze handleiding nog wel eens voor wat verwarring. Ik zie dan ook regelmatig een verkeerde setup van de GY401, zowel mechanisch als elektronisch. Dat is erg jammer, want daarmee haal je niet het maximale uit deze gyro terwijl je deze toch echt makkelijk kunt instellen.

In deze setup guide wil ik niet te diep ingaan op het type servo dat je gebruikt in combinatie met deze gyro. Toch wil ik aangeven dat de Futaba GY401 + S9254 nog altijd de beste combinatie is die er bestaat, geen twijfel over mogelijk! Is de S9254 te groot of te zwaar voor je heli (bijvoorbeeld voor een T-Rex 450) dan is er nog altijd één combinatie over die ook perfect is, de Futaba GY401 + S9257. De S9257 is letterlijk het kleine broertje van de S9254, met bijna exact dezelfde specificaties en is speciaal geschikt voor deze gyro. De S9257 is echt fantastisch! Ik gebruik beide combinaties al een tijdje en wil niets anders meer.

Met behulp van deze setup guide zullen we stap voor stap ingaan op het afstellen en instellen van deze gyro, zowel mechanisch als elektronisch. In dit voorbeeld gaan we uit van de combinatie Futaba GY401 + S9254/S9257 met een Futaba zender. Voordat je verder leest raad ik aan om eerst de handleiding door te lezen. Klik op bovenstaande afbeelding om de originele handleiding te downloaden. In deze setup guide wordt veel gebruik gemaakt van Engelse woorden en termen om verwarring te voorkomen. Onderaan deze pagina staan antwoorden op een aantal veel gestelde vragen.

Voorbereiding

Voordat we kunnen beginnen dienen we eerst wat instellingen na te lopen. We gaan er in deze setup guide vanuit dat de bedrading al correct is aangesloten zoals staat beschreven in de handleiding. Voor de zekerheid volgt hier een kort overzicht.

 • Sluit de Rudder Input Connector aan op kanaal 4 van je ontvanger.

 • Sluit de Sensitivity Switch Connector aan op kanaal 5 van je ontvanger.

 • Sluit de Rudder Servo Connector aan op de Servo Connector van je (digitale) servo.

Zet alle popmeters van de gyro op de laagste waarde en zet DS mode aan omdat we een digitale servo gebruiken.

 • Zet de Control Delay Trimmer (DELAY) op 0.

 • Zet de Limit Trimmer (LIMIT) op 60.

 • Zet de DS Mode Switch (DS) op ON.

Zorg ervoor dat de juiste draairichting is ingesteld, zowel in de zender als op de gyro. Dit wordt niet in deze setup guide besproken. Raadpleeg indien nodig de handleiding voor meer informatie.

In de zender stel je dat in bij de functie REVERSE voor kanaal 4.

 • Op de gyro vind je de schakelaar Gyro Operation Direction Switch (DIR).

 Controleer in je zender dat er geen trim of sub-trim wordt gebruikt.

 • Zet trim voor rudder stick op 0.

 • Zet sub-trim voor kanaal 4 op 0.

Mechanisch Afstellen

Het eerste waarmee je begint is het mechanisch afstellen van de gyro en servo, door middel van onderstaande volgorde...

 • Servo Arm haaks (+/- 90°) op servo bevestigen.

 • Tail Pitch Slider centreren met de servo arm op +/- 90° in rudder neutral position

 • Limit Trimmer (LIMIT) van de gyro instellen voor maximale uitslag zonder binding

Om een servo arm haaks (+/- 90°) op de servo te bevestigen dien je de servo eerst te centreren. Echter als je je stick of de heli ook maar iets beweegt (in AVCS gyro mode) dan zal de servo van positie veranderen en in die positie positie blijven staan. Stel de gyro sensitivity daarom vanuit je zender in op NORMAL gyro mode met 50% gain. Als je nu je stick loslaat dan zal de servo centreren. Dit noemen we de rudder neutral position. Zet je heli aan, laat de servo centreren en zet vervolgens de heli weer uit. Je kunt nu voorzichtig de servo arm monteren. Zie onderstaande voorbeeld...

OPMERKING: Als je een servo arm gebruikt met één arm kom je niet altijd precies uit op 90°. Dat maakt niet uit, als het maar niet teveel afwijkt. BELANGRIJK: Gebruik absoluut geen trim of sub-trim! TIP: Als je een servo arm met meer armen of een ronde schijf gebruikt dan staan er vaak nummertjes op, probeer telkens een ander nummertje net zolang totdat je op +/- 90° uitkomt.

Om de tail pitch slider te centreren en de LIMIT van de gyro in te stellen dien je de tail boom servo mount te verschuiven (of je rudder control rod van lengte te veranderen). Zet je heli aan. Zorg ervoor dat de rudder in neutral position blijft staan (+/- 90°), Schroef de tail boom servo mount ietsjes losser en verschuif deze over de tail boom net zolang totdat de tail pitch slider precies in het midden staat. Je kunt dit controleren door de stick helemaal naar links en naar rechts te bewegen. Zorg ervoor dat je geen binding hebt aan beide uiteindes en controleer hoeveel uitslag je nog over hebt. Als je denkt dat je de de tail pitch slider gecentreerd hebt pas je de gyro LIMIT zodanig aan totdat je links en rechts de maximale uitslag hebt zonder binding. Schroef je tail boom servo mount weer vast.

SAMENVATTING: Stick in het midden betekend servo gecentreerd (+/- 90°) en de tail pitch slider ook precies in het midden. Stick helemaal naar links of helemaal naar rechts geeft evenveel en maximale uitslag op de tail pitch slider, zonder binding. Zie onderstaande voorbeeld...


Electronisch Instellen

Stel de gyro sensitivity vanuit je zender in op AVCS gyro mode met 50% gain. Zet de heli aan en wacht 3 seconden. Beweeg je stick 3x snel heen en weer. De tail pitch slider centreert automatisch en de monitor LED op de gyro blijft branden. De noemen we de "rudder neutral check method". Blijft de monitor LED niet branden, controleer dan je zenderinstellingen en/-of dat je alle draden goed hebt aangesloten. Als je gebruik maakt van de combinatie Futaba GY401 + S9254/S2954 kun je in de meeste gevallen met 50% gain nu al vliegen zonder problemen. Dit is echter afhankelijk van allerlei factoren, zoals de lengte van je servo arm, de snelheid van je servo en etc. Controleer daarom altijd het onderstaande...

 • Tail hunting: Als de staart blijft zoeken en/-of wat traag reageert, zet dan de gain wat hoger.

 • Tail wagging: Als de staart heel nerveus beweegt, zet dan de gain wat lager. (Des te hoger het toerental, des te lager de gain)

 • Tail bounce up and down: Dit heeft meestal niets te maken met de gyro, vaak staan dan je rotorbladen te strak.

Als je de gain voor AVCS gyro mode naar wens hebt ingesteld ben je klaar met het afstellen en instellen. In principe hoef je nu niets meer te doen. Maar je kunt er nog altijd voor kiezen om de rudder neutral position te trimmen.

Trimmen ( Rudde neutral Position )

Zoals je wellicht in de handleiding hebt gelezen kun je de rudder neutral position van de GY401 programmeren. De GY401 in combinatie met een S9254/S2957 is in feite al zo snel dat dat niet nodig is, want AVCS doet al het werk voor je. Echter, afhankelijk per type heli (qua tail pitch slider en etc) kun je er wat energie mee besparen en de reactiesnelheid verhogen door te trimmen. Het is namelijk zo dat als de rotorbladen ronddraaien de staart mee wil draaien. De gyro corrigeert dat wel, maar het kost wel veel energie. Zoals bovenstaande afbeelding laat zien geeft de huidige rudder neutral position 0° pitch. Normaalgesproken heeft je rudder ongeveer 3-4° pitch nodig om te kunnen houveren. Dit betekend dat je gyro bij houveren een beweging registreert en je servo dus constant tussen 0° en 3-4° heen en weer beweegt. (niet letterlijk, maar qua angular velocity calculation ;-) Door je rudder neutral position op ongeveer 3-4° te trimmen hoeft je servo minder hard te werken, wat op zijn beurt weer energie bespaart. Als je snel volledige throttle geeft zal je servo ook sneller reageren. Nou is dit laatste bij de digitale servo's nauwelijks merkbaar, maar het maakt toch degelijk verschil. Het programmeren van de rudder neutral position gaat als volgt...


Zet de gyro sensitivity vanuit je zender in op NORMAL gyro mode met je voorgaande gain. Zet de heli aan en wacht 3 seconden. De monitor LED zal knipperen. Begin vervolgens met houveren. Omdat je in NORMAL gyro mode vliegt zul je merken dat de staart (langzaam) wegloopt, je zult dus moeten trimmen. Trim je rudder zodanig dat de staart praktisch niet wegloopt. Gebruik absoluut geen sub-trim! Zet de heli aan de grond en zet de heli uit. Je rudder staat nu een paar graden gedraaid. Zet de gyro sensitivity vanuit de zender weer op AVCS gyro mode met je voorgaande gain. Zet de heli aan en wacht 3 seconden. Beweeg je stick 3x snel heen en weer. Je zult zien dat de rudder een paar graden is gedraad en dat de monitor LED blijft branden. Je bent nu klaar met het programmeren van de rudder neutral position.

OPMERKING: Door het programmeren van van de rudder neutral position kan het zijn dat een pirouette de ene kant op merkbaar sneller draait dan de andere kant op. Je kunt dit corrigeren door de ENDPOINT in je zender voor kanaal 4 aan één kant anders in te stellen, bijvoorbeeld een verhouding van 100/90. Dit gaat misschien tegen je gevoelens in, maar het werkt prima.

Veel Gestelde Vragen

Een pirouette draait de ene kant sneller op als de andere kant, is daar wat aan te doen?

Door het programmeren van van de rudder neutral position kan het zijn dat een pirouette de ene kant op merkbaar sneller draait dan de andere kant op. Je kunt dit corrigeren door de ENDPOINT in je zender voor kanaal 4 aan één kant anders in te stellen, bijvoorbeeld een verhouding van 100/90. Dit gaat misschien tegen je gevoelens in, maar het werkt prima.

Als ik een pirouette draai en de stick meteen loslaat stuitert de staart, is daar wat aan te doen?

Dit zou met de digitale servo (zoals de Futaba S9254/S9257) niet mogen voorkomen. Maar is dit tot het geval of gebruik je een andere servo, zet dan de DELAY op de gyro ietsjes hoger totdat je het gewenste resultaat bereikt.

Ik schakel tussen verschillende flight modes (NORMAL, IDLE1 en IDLE2) en het lijkt erop dat ik voor elke flight mode een verschillende gyro sensitivity nodig heb. Kun je dat instellen?

Als je schakelt tussen verschillende flight modes waarbij verschillende throttle curves worden toegepast kan het zijn dan je voor elke mode een andere gyro sensitivity moet toepassen. Bij een hoger toerental zet je de gain namelijk lager. In dat geval kun je vanuit de zender een schakelaar toekennen, maar wat nog beter is (wat de meeste zenders van vandaag als feature ondersteunen) is de waarde per conditie instellen. Als je dan schakelt tussen een flight mode dan veranderd automatisch je gyro sensitivity.

Ik heb me laten vertellen dat je het beste kunt schakelen tussen NORMAL en AVCS/HH mode, klopt dat?

Vliegen doe je in feite altijd in AVCS/HH gyro mode. Er zijn piloten die graag schakelen tussen NORMAL en AVCS/HH gyro mode, maar dat is eigenlijk niet nodig. Het is aan te raden om alleen maar in AVCS/HH gyro mode te vliegen. Je moet er altijd voor zorgen dat je in AVCS mode opstart, anders werkt AVCS niet meer. Ik zie ook geen enkele redenen om toch in NORMAL gyro mode te vliegen. Het is wel belangrijk dat je bij het aanzetten van je heli 3 seconden wacht voordat je je rudder stick beweegt anders programmeer je een verkeerde rudder neutral position. Je kunt kunt je rudder neutral position controleren door de rudder stick snel 3x heen en weer te bewegen.

Ik heb een digitale servo van een ander merk, kan ik de gyro op DS mode zetten?

Dit is moeilijk te bepalen, maar ik raad dit ten sterkste af. Deze gyro is gemaakt voor Digital FET servo's van Futaba. Er zijn piloten die al een tijdje zonder problemen vliegen, maar er zijn er ook genoeg die hun servo doorgebrand hebben. DS mode werk namelijk op een bepaalde frequentie (270Hz pulse), analoge servo's of digitale servo's van andere merken kunnen daar meestal niet tegen.

Hoe strak moet de tail servo zitten?

De tail servo moet goed vast zitten, want er komt veel stress op te staan. De tail servo vraagt om nauwkeurigheid. Het is absoluut uit den boze om deze vast te maken met dubbelzijdig plakband. Je kunt wel de grommets gebruiken, maar zorg wel dat de busjes erin zitten en dat het goed vast zit. Er mag in ieder geval niet teveel speling inzitten. De linkage van je servo arm naar de tail slider moet ook stevig vast zitten, bij voorkeur met ball linkages.

Kun je ook ander dubbelzijdig tape gebruiken om de gyro te bevestigen?

Nee, althans dit raad ik ten sterkste af. Het dubbelzijdig tape, of eigenlijk foam dat bij de GY401 wordt geleverd heeft een absorberende werking betreft vibraties. Als je iets anders gebruikt is de kans groot dat je gyro last heeft van vibraties, dat gaat uiteraard ten kostte van de performance. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, toch zie ik het nog al te vaak. Je gyro werkt door deze vibratie niet optimaal en voelt onrustig aan. Er zijn lui die hun gyro naar de technische dienst van Futaba hebben gestuurd, er was niets met hun gyro aan de hand want achteraf bleek gewoon dat ze verkeerd foam hadden gebruikt. Na een crash moet je ook altijd controleren of er geen scheurtje in het foam zit. Omdat het foam is kan het door een scheurtje tijdens een vlucht losscheuren, als je gyro naast je heli bungelt kun je je vast voorstellen wat dat voor gevolgen heeft.

Kan ik deze setup guide ook gebruiken voor de Futaba GY240?

Ja, je kunt deze setup guide deels ook gebruiken voor GY240. Echter kun je de gyro sensitivity niet instellen vanaf de zender, dit stel je in vanaf de gyro. Ook heeft de GY240 geen Limit Trimmer (LIMIT), dit zul je mechanisch in moeten stellen door de lengte van je servo arm aan te passen.

 
Futaba GY-401 met S 9254 Digitale Servo

Gyro werking en instellingen
Normal of Heading Hold

De gyro kan dus Normal en Heading Hold (HH).
Normal mode houdt in dat de gyro een "onbedoelde" verdraaiing van de staart zal tegenwerken. Stel je hebt een rukwind die je staart verdraait. De gyro zal dan tegensturen totdat de staart weer stil staat. Dit heeft dus tot gevolg dat je staart wel verdraait, maar niet veel. Geef je bijvoorbeeld hard gas omhoog vanuit een hoover dan zal de staart wel bv 10 graden verdraaien, maar daar stoppen. Heading Hold houdt in dat de heli zijn Heading (richting) houdt. De Gyro "weet" hoe de heli staat. Komt er een rukwind die de staart 30 graden verdraait dan zal de gyro net zo lang tegensturen totdat hij weer op zijn 0-positie komt. Je staart staat hierdoor dus altijd strak !!!

Gyro gevoeligheid

De sensitivity van de Gyro stel je normaal in via de schuif of schakelaar.De meeste HH gryo's werken als volgt. -100% (schuif naar onder) = 100% HH mode -50% (schuif half naar onder) = 50% HH mode 0% (Midden) is NIETS, je Gyro doet dan NIETS en is totaal overgelaten aan externe invloeden zoals torque en wind,
NOOIT DOEN  !!
+50% (schuif half naar onder) = 50% Normal mode +100% (schuif naar onder) = 100% Normal mode *** Afhankelijk of je het kanaal inverteert kan dit dus omgedraaid zijn ***

Instellingen testen

Hoe weet je nu wat je ingesteld hebt ? Zet alles aan zonder draaiende motor. Zet de schuif op -100% (we denken dat dit bv HH is) Draai de heli om zijn as (bv rechtsom) De gyro gaat corrigeren. Gaat de staart na correctie weer geheel naar zijn middelpunt terug? Dan is dit NORMAL MODE. - Blijft de staart in een "hoek" staan? Dan is dit HH, als je de heli weer terug in de originele hoek zet zal de staart ook pas weer naar zijn middelpunt gaan. (LET OP !!, de 401 blijft bv niet helemaal in de hoek staan maar gaat weer een beetje terug. Maar je blijft wel zien dat hij niet in het midden staat)

Reverse functie van de Gyro

Stel je hebt alles goed zover. Verdraai de heli in HH mode, de staart corrigeerd. Maar doet hij dit goed? Stel je voor hoe de luchtstroming gaat door de staart te draaien in de juiste richting (dikke kant eerst). Als je de staart naar rechts draait moet de staart corrigeren naar links (tegensturen). De dikke kant van het staartrotorblad moet dan ook naar links "wijzen". Doet hij dat verkeerd om dan versterkt de gyro iedere ongewilde input. Hij zal dan in een 100% spin terecht komen = heli dood. Daarvoor is de reverse functie, deze inverteert de correctie.
Inverteer je iets? Controleer alle opnieuw. De besturing, richting, correctie, alles..... (lees dus je gyro en zender manual sowieso goed door).

HH en langzame servo's

Waarom moet je zo'n snelle servo hebben? Stel je hebt een trage servo en je gyro staat in HH mode. Je staart verdraait naar links door wind. De gyro stuurt tegen, en de servo neemt de tijd om de gewenste verdraaiing te doen. De gyro wil graag terug naar zijn 0 positie en stuurt wat harder tegen. De staart gaat terug en komt op zijn 0-punt. De gyro zegt stop en de servo gaat op zijn gemak naar 0. Door de traagheid gaat de staart verder dan zijn 0-punt en schiet door. De gyro gaat weer corrigeren, doorschieten, corrigeren ! Voila, je hebt een Zwabberende staart !!! Is je servo WEL snel (9253/9254) dan is de servo sneller dan de gyro en schiet de staart niet door. = STRAK !!

Normal Mode en langzame servo’s

In Normal mode wil de Gyro niet terug naar 0, alleen de verdraaiing stoppen. Hierdoor zal hij nooit in de “zwabberstand” terecht komen. Dus een langzame servo schiet dan 20 graden door en een snelle maar 5 graden. Dus iets meer stuurwerk voor de piloot. Maar zeer doenlijk

Soepele aansturing

Om de Gyro en servo optimaal te kunnen laten functioneren moet dus ALLES zo soepel mogelijk lopen. Stroefheid kan er voor zorgen dat een staart voorbij een 0-punt schiet en dus gaat zwabberen. Instellen van de gevoeligheid: Begin met ongeveer 40% of -40% te testen in Normal mode. Werk met 5% omhoog totdat hij een beetje gaat hunten (snel zwiepen) Dan weer 5% omlaag, DAT is JOUW Gyro setting.
Stel je komt neer op een optimale setting van je Gyro op 55%. Wil je het jezelf makkelijk maken dan zet je de ATV van de schuif op een max van 55% dan kun je de schuif ook nooit meer TE hoog zetten. Je kunt ook een 2 standen schakelaar gebruiken en dan de Gyro sensitivity daarmee aansturen. De ene kant op -55% de andere +55% met de ATV. Maar eerst via de schuif maar alles goed zetten
.